Ruh Sağlığı - UOSSM Türkiye

Ruh Sağlığı

UOSSM, Suriye'de, Türkiye'de ve Lübnan'da Ruh Sağlığı ve Psiko-Sosyal Destek Merkezleri (MHPSS) açarak Suriye iç savaşının Suriye halkında bugüne kadar sebebiyet verdiği olumsuz etkileri azaltmak için Ulusal Psikolojik Bakım Programı'nı başlattı.


Ruh Sağlığı Merkezleri, okullarda, kamplarda, hizmet kurumlarında, bakım evlerinde ve hastanelerde bulunan savaştan etkilenmiş insanlara ruh sağlığı hizmeti ve psikososyal destek sağlıyor.  Bu destekler; tedavi, rehabilitasyon, özel eğitim, değerlendirme, eğitim, izleme, anketler, MHPSS programlarına ulaşma, aile danışmanlığı ve sosyal tarama faaliyetlerini kapsıyor.


Ruh sağlığı hizmetleri ile yaklaşık % 10'u çocuklardan oluşan 50.000'den fazla mülteci ve yerinden edilmiş insan için zihinsel sağlık ve psikolojik hizmet sunmaktadır. UOSSM, Yale Üniversitesi'yle koordinasyon içinde tele-psikiyatri servisleri sunan tek kuruluştur ve UOSSM ekibi bu uzaktan erişim yöntemi ile her bir duruma neredeyse mesafe tanımadan ulaşma imkanına sahiptir.


Ruh sağlığı alanında belirlenen hedefler şunlardır:

  • Psikiyatrik gözetimin sağlanması
  • Bireysel ve grup psikoterapisi sağlamak
  • Bu hizmetlere ihtiyaç duyan çocuklara özel eğitim hizmetleri verilmesi
  • Personel için eğitim ve kapasite geliştirme (gönüllüler, uzmanlar, sosyal kurumlara ait personel, tıbbi kurumlar, eğitim kurumları veya yardım kurumları)
  • Ruh sağlığı Bölümü ile çalışan personelin eğitimi ve eğitimi
  • Başarılı olduğu daha önce kanıtlanmış uluslararası tıbbi kuruluşların standartlarına dayanan profesyonel sistemlerin geliştirilmesi
  • BM alt kuruluşları (WHO, UNHCR, OCHA, UNICEF) başta olmak üzere, psikiyatri ve zihinsel sağlık konularına odaklanan ulusal ve uluslararası yardım kuruluşlarıyla ortaklıklar kurmak
  • Hedef grupların tamamına özel eğitimli ve kalifiye elemanlar tarafından PSS hizmetleri sağlanması.


RUH SAĞLIĞI TIBBİ HİZMETİN ÖNEMLİ BİR PARÇASIDIR


Tedavi, rehabilitasyon, özel eğitim, ölçme/değerlendirme, eğitim, izleme, istatistik ve psiko-sosyal başta olmak üzere birincil sağlık hizmeti sağlayan beş sağlık ocağı ve iki mobil kliniğin yanısıra Kah'da bir büyük Ruh Sağlığı Merkezi de bulunmaktadır. 128.000'i aşkın kişi Suriye ve Türkiye'de bulunan tüm merkezlerden yararlandı. Aşağıdaki hizmetleri sağlayarak, dünyadaki en büyük insani felaketlerden biriyle sonuçlanan Suriye iç savaşı nedeniyle zihinsel hastalıklardan muzdarip olanlara yardımcı oluyoruz:

- Psikiyatrik tedavi

- Bireysel ve toplu psikolojik tedavi

- Saha personelinin eğitimi ve nitelendirilmesi

- Ruh sağlığı alanında çalışan personelin eğitimi ve nitelik kazandırılması

- Ruh sağlığı alanında çalışan personelin beceri düzeyini yükseltmek

- Psikolojik hizmet veren gezici (mobil) klinikler aracılığıyla psikolojik ilk yardım (teşhis ve tedavi)

Birden fazla ülkede hizmet ve bakım sağlayarak mümkün olan en fazla sayıda vatandaşa ve yerinden edilmiş Suriyeli mültecilere/sığınmacılara ulaşmak istiyoruz:

- Lübnan: Adn Merkezi

- Suriye: Kah ve alt merkezler

- Türkiye: Gaziantep ve Reyhanlı'daki Merkezler

Kah Merkezi ve alt şubeleriyle; Atma ve Kah'da bulunan 200.000 kişi, Batı Idlib kırsalında ikamet eden 700.000 kişi ve Suriye'de ülke içinde mülteci durumuna düşmüş geniş bir nüfusa sahip 130 kampa hizmet verebiliyoruz.

Suriye'nin farklı bölgelerinde bulunan alt merkezler, Suriye Tele-Ruh Sağlığı (STMH) şebekesi kullanılarak uzaktan tedavi hizmeti ve Yale Üniversitesi'nin Collegium Telemedicus sitesi aracılığıyla tanı hizmetleri, psikolojik ve psikiyatrik ilaçlar ve tedavi hizmetleri sağlamaktadır.